Bekijk online
Mei 2017  |  Provincie Noord-Holland 
In deze nieuwsbrief:
  • Interview | DigiTaalhuis Zaanstad spin in het web voor taalvraag en -aanbod in de regio
  • 'We zijn gewoon aan de slag gegaan' - WERKbedrijf Alkmaar 
  • Tweejarig bestaan taalpunt VUmc
  • Tips en trics bij het solliciteren met het EVA Sollicitatiespel
  • Gemeenten en wijkteams aan zet voor een integrale aanpak van laaggeletterdheid
  • Even voorstellen: Carlijn Burggraaf 
Interview | DigiTaalhuis Zaanstad spin in het web voor taalvraag en -aanbod in de regio

Wethouder Dick Emmer van de gemeente Zaanstad opende in april officieel het DigiTaalhuis voor de Zaanstreek, dé plek in de regio waar organisaties en vrijwilligers samenwerken om lezen, schrijven en digitale vaardigheden van deelnemers te verbeteren: “De bezoeker moet vanaf het eerste moment dat hij of zij hier binnen stapt het gevoel hebben dat zijn of haar probleem kleiner gaat worden doordat je wordt doorverwezen naar een taalaanbieder of taalcafé dat bij je past.” Yvonne Kraakman, traject coördinator DigiTaalhuis vanuit De Bieb voor de Zaanstreek, vertelt over de bijzondere samenwerking met partners en de ambities en uitdagingen die ons de komende weken en jaren te wachten staan.

Lees meer

  
‘We zijn gewoon aan de slag gegaan’

WERKbedrijf Alkmaar loopt landelijk voorop bij de aanpak van laaggeletterdheid. Dat komt volgens Hetty Wiersema (adviseur werk) door de samenwerking met de 3 Taalhuizen in de regio en Stichting Lezen & Schrijven. ‘Wij maken dankbaar gebruik van elkaars expertise.’Lees meer
Tweejarig bestaan taalpunt VUmc

Vanaf de start van Taalpunt VUmc in 2015 staan taalvrijwilligers Irene en Marianne klaar voor patiënten die moeite hebben met het lezen van o.a. patiëntenfolders en het invullen van medische vragenlijsten. Irene en Marianne zijn vaak te vinden op de werkvloer om baliemedewerkers te informeren over deze nieuwe dienst of om presentaties te geven aan de ‘witte jassen’. Het doel van deze presentaties is het creëren van awareness bij zorgverleners m.b.t. het signaleren van laaggeletterdheid en lage gezondheidsvaardigheden.Lees meer
Tips en trics bij het solliciteren

Het sollicitatiespel is bedoeld om op een speelse manier kennis te maken met een aantal tips en trics bij het solliciteren. Het doel is niet om te winnen, maar om te leren hoe je jezelf goed kan presenteren in een sollicitatiegesprek.

Klik hier om het sollicitatiespel te spelen.Lees meer
Gemeenten en wijkteams aan zet voor een integrale aanpak van laaggeletterdheid

Nieuwe structuren en rollen in het sociaal domein maken het niet eenvoudiger om resultaat te boeken in het terugdringen van laaggeletterdheid. Sturing, samenwerking en van elkaar leren zijn hierbij voorwaarden. Dit blijkt uit onderzoek onder tien gemeenten, negen wijkteams en twee landelijke organisaties naar handelingsverlegenheid bij de aanpak van laaggeletterdheid. In steden als Zaanstad, Groningen en Utrecht zijn positieve ervaringen opgedaan met een integrale aanpak.

Lees meer

  
Even voorstellen: Carlijn Burggraaf

Half maart ben ik gestart met mijn werkervaringsplek bij Taal voor het Leven Amsterdam. In januari heb ik mijn master Taal, Mens en Maatschappij aan de Universiteit Utrecht afgerond en heb als doel bij Lezen & Schrijven de ervaring op te doen die me naar een grotemensenbaan zal leiden. Ik ondersteun de projectleiders van team Amsterdam. Zo breng ik onder andere het Amsterdamse netwerk in kaart, leg contact met potentiële partnerorganisaties en help bij de organisatie van de Week van de Alfabetisering.


Wilt u meer informatie of heeft u ideeën voor de nieuwsbrief, neem dan contact op met:

Marleen Hensbergen of Floor Wiegman
rayonnoordwest@lezenenschrijven.nl

www.taalvoorhetleven.nl

Over Taal voor het Leven 
Het samenwerkingsprogramma Taal voor het Leven helpt gemeenten en organisaties die aan de slag willen met de aanpak van laaggeletterdheid. Het programma is een onderdeel van Tel mee met Taal: een driejarig kabinetsprogramma (2016-2018) waarin zowel het voorkomen als het verminderen van laaggeletterdheid centraal staat rond de thema’s gezin, gezondheid en werk. De ministeries van OCW, SZW en VWS werken hierin samen. Taal voor het Leven wordt aangeboden door Stichting Lezen & Schrijven en gefinancierd door de Rijksoverheid.

Verwijder me uit deze lijst   |   Pas mijn gegevens aan